3,6, 9 omega – kwasy tłuszczowe o których warto pamiętać
Niestety coraz częściej wybieramy ociekające tłuszczem, smażone hamburgery niż na przykład ryby, które dają nam tyle dobrego. Owoce morza z tłustymi rybami na czele królują pod względem zawartości potrzebnych nam kwasów tłuszczowych. Nasza dieta powinna zawierać przynajmniej raz w tygodniu produkty zawierające zdrowe, nienasycone tłuszcze. Dlatego sięgajmy po orzechy, ryby, owoce morza oraz dodawajmy oliwę z oliwek do naszych potraw jak najczęściej – warto o tym pamiętać.
3, 6, 9 omega – jaką rolę odgrywają kwasy tłuszczowe?
Zacznijmy po kolei, czyli od omega – 3. Na początku warto jednak wiedzieć, że nie potrafimy sami produkować wymienionych wcześniej kwasów tłuszczowych. Dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta i dostarczanie zdrowych, wielonienasyconych tłuszczy mający zbawienny wpływ na organizm.
Kwasy tłuszczowe omega – 3 walczą ze złym cholesterolem w naszym organizmie. Hamują proces tworzenia się choroby miażdżycowej oraz dba o nasz układ sercowo – naczyniowy. Obniżają także ciśnienie tętnicze, a także spowalniają u normują bicie naszego serca.
Kwasu tłuszczowego omega – 6, którego głównym zadaniem jest wspieranie naszej odporności oraz wspomaganie układu nerwowego. Dzięki niemu prawidłowo pracują nasze nerki czy serce, a pomocne są w naprawdę wielu przypadłościach. Ich korzystny wpływ odkryto przy alergii, zaburzeniach hormonalnych, cukrzycach, różnego rodzaju chorobach skóry czy w osteoporozie. Szeroki zakres dobrych właściwości omega – 6 jest dobrym argumentem, żeby stosować w diecie produkty bogate w ten składnik pokarmowy.
Z kolei kwasy tłuszczowe omega – 9 znajdziemy w oliwie z oliwek lub w oleju rzepakowym. Tłuszcze zwierzęce także dostarczają nam tego ważnego składnika pokarmowego, a także orzechach. Dzięki niemu prawidłowo funkcjonuje nasze serce, zmniejsza się ilość złego cholesterolu, a choroba miażdżycowa oddala się od nas wielkimi krokami.
3, 6, 9 omega – po prostu nie zapominaj
Wiele osób lubi ryby, dlatego najczęstszym powodem małej ilości spożywanych ryb w naszej diecie jest po prostu nasza wygoda. Pamiętajmy, aby zdrowe produkty były częstym gościem na naszym stole. Jedzmy to, co daje nam korzyści i wpływa na poprawne funkcjonowanie naszego organizmu.