Ma owoce o słodkim, lecz lekko kwaskowatym posmaku – soczysty miąższ, który nadaje się do przeróżnych przetworów, takich jak: dżemy, galaretki, wina, nalewki i wiele, wiele innych. O jakiej roślinie mowa?
Występowanie – Nieśplik Japoński
Nieśplik Japoński (Eriobotrya japonica), bo to o nim właśnie będzie ten tekst, to gatunek drzewka z rodziny drzew różowatych – należy do niej wiele gatunków uprawnych, które zostały rozpowszechnione na całej kuli ziemskiej.
Naturalnie występuje w niektórych częściach Azji (Chiny, Himalaje, Japonia). Jego uprawa w Polsce nie należy do najłatwiejszych – samo drzewko wytrzymuje niskie temperatury oraz silne wiatry, ale kwiaty i owoce nie wytrzymają niewielkich przymrozków, które, jak wiadomo w naszym kraju, zdażają się bardzo często.
Jak wygląda Nieśplik?
Drzewko wyglądem i swoją obfitością w owoce przypomina mirabelkę. Duże, charakterystyczne liście, które dodatkowo są intensywnie zielone i… włochate, nadają mu unikatowości. To ciekawa propozycja dla kolekcjonerów egzotycznych roślin, ponieważ doskonale nadaje się na drzewko ozdobne.
Nieśplik rośnie jako małe drzewko bądź duży krzew, owoce natomiast są okrągłe, pomarańczowe i mają miękką, soczystą skórkę. Dzięki intensywnemu migdałowemu zapachu jest lubiane przez pszczoły – wpływa to pozytywnie na inne rośliny owadopylne w ogrodzie.
Smaczne owoce można wykorzystać na wiele sposobów:
- Lekko niedojrzałe nadają się do pieczenia ciast i placków
- Odpowiednio przetworzone na dżemy, galaretki oraz sosy
- Wino i nalewki można zrobić ze wszystkiego, również z owoców nieśplika
- Dojrzałe najlepiej spożywać ze słodkim syropem
- Smaczne także na surowo lub w zalewie
Roślina lecznicza
Podobnie jak inne rośliny, nieśplik nie zawiera cholesterolu. Jego owoce nadają się nie tylko do wyrobów cukierniczych, ale też idealnie sprawdzą się jako surowiec zielarski – do wytwarzania syropu na kaszel.
Warto tu wspomnieć również o liściach, które mają działanie wyksztuśnie i łagodzą podrażnienie układu pokarmowego i oddechowego. Owoce poddaje się fermentacji do uzyskania wina – ze względu na swoją niską kwasowość, nie jest koniecznością dodawanie przegotowanej wody z cukrem, a jedynie sok z cytryny.