Przypomina swego rodzaju groszek, jednak jest nieco spłaszczony. Niektórzy twierdzą, że jest to spłaszczona zielona fasola, ale w rzeczywistości to nic innego, jak zwykły – bób. Bób to roślina należąca do grupy warzyw strączkowych. Jeżeli chodzi o pochodzenie, to jego wartości odżywcze i działanie doceniali już mieszkańcy starożytności. Bób jest z nami od dawien dawna, jednak dopiero teraz zaczął zyskiwać coraz większe uznanie. Dlaczego?
Modny składnik zdrowej diety
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście bobu, to chyba czas najwyższy to zmienić. Ta roślina jest bowiem swego rodzaju kopalnią wartościowych związków odżywczych. Obecnie wiele osób traktuje je, jako doskonały dodatek do zdrowej diety, albo jako pełnowartościowa przekąska. Warto się do niego przekonać również dlatego, że bardzo łatwo się go przygotowuje, ale o tym nieco później.
Bób, jako roślina strączkowa, jest bogatym źródłem białka. W swoim składzie ma również mnóstwo witamin i minerałów. Wśród nich znajdują się przede wszystkim:
– źródło,
– wapń,
– magnez,
– fosfor,
– żelazo,
– witamina A,
– witaminy z grupy B,
– a także cynk, kwas foliowy oraz aminokwasy.
Ze względu na swoją wysoką zawartość błonnika oraz zdrowych aminokwasów i mikroelementów bób polecają zarówno dietetycy i lekarze. Roślina wspomaga bowiem funkcjonowanie układu krążenia, wspomaga leczenie anemii, ale i nie tylko. Bób bardzo dobrze chroni również przed nowotworem grubego jelita i wspomaga leczenie Parkinsona. Wiele można by mówić o wartościach odżywczych bobu, jednak jak się go przygotowuje?
Popularne metody przygotowywania bobu
Nie każdy lubi jego smak i zapach, jednak do wszystkiego można się przekonać. Szczególnie polubić go mogą osoby, które na co dzień nie spożywają mięsa. W 100 gramach bobu znajduje się bowiem aż 7,6 gramów białka – taka porcja zaspokaja również dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy. Dlatego właśnie bób polecany jest również kobietom w ciąży.
Jeżeli chodzi o przygotowywanie tego wartościowego warzywa, to można to zrobić na kilka sposobów. Najbardziej popularnym sposobem, jest jednak gotowanie bobu w wodzie. W tej metodzie bardzo ważne jest to, aby go nie rozgotować – smakosze zgodnie twierdzą, że bób najlepiej smakuje, kiedy jest chrupiący i lekko twardawy.
Porcję bobu należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie umieścić w naczyniu z wodą. Wody powinno być przynajmniej dwa razy więcej niż warzywa (można dodać również łyżeczkę cukru, a gdy woda zacznie wrzeć – szczyptę soli). Bób należy gotować pod przykryciem przez mniej więcej 20 minut. Im starsze warzywo, tym dłużej należy je gotować.
Gdy gotowanie dobiegnie końca i ziarna zmiękną, a ich skóra stanie się pomarszczona, można wyjąć produkt z naczynia. Bób bardzo dobrze smakuje podawany z roztopionym masłem i czosnkiem, choć można go dodawać również do zup, sałatek, czy też, jako dodatek do dań rybnych. Oprócz gotowania można go przyrządzać również na parze albo w kuchence mikrofalowej, niemniej jednak gotowanie w wodzie to sposób, który poleca większość.